top of page

Gener

​

Durant el transcurs de l’any 2016 i fins al mes de gener del 2017, hem dut a terme la primera fase del projecte de recerca “Les construccions populars de pedra seca al terme municipal de la Vilella Alta”. Projecte que fou subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

​

Aquesta primera part del projecte d’inventari i catalogació, ha donat com a resultat la identificació de 16 construccions les quals podeu consultar a la nostra web, secció “arqueologia rural”.

Activitats

 

Del 18 al 22 de gener

​

A la sala del Cafè

​

Exposició “Preludi de l’última batalla. Les brigades internacionals al Priorat”, realitzada per l’associació No Jubilem la Memòria

Divendres 20 de gener

​

 19 h - al Cafè

​

Presentació de l’associació No Jubilem la Memòria, a càrrec d’Albert Sabaté, i seguidament passi del documental “Els Brigadistes entre nosaltres”.

Fotografies: Josep Serres Gutiérrez.

Febrer – Març


Demanada i concedida una subvenció (IRMU), per poder dur a terme la segona fase del projecte de recerca titulat Les construccions populars de pedra seca al terme municipal de la Vilella Alta. Aquesta segona fase de l’inventari i catalogació és dirigit per Miguel Àngel Montero i Esther Gutiérrez Escoda, ambdós membres del CEVA.

Es continuen les tasques de recuperació, conservació i classificació de l'Arxiu Històric Municipal de la Vilella Alta, iniciades a mitjans d’agost del 2016 amb l’ajut desinteressat dels socis i sòcies del CEVA. La finalitat d’aquest conveni amb el Consistori, és posar a l’abast dels investigadors i del públic en general, la possibilitat de consultar el fons documental creat pel consistori des del segle XIX fins a l’actualitat.

​

Igualment, el CEVA ha aportat l'estudi històric i arqueològic (Pere Manel Martín Serrano), en la recuperació de la Font Àvia duta a terme per l'Ajuntament de la Vilella Alta i el Parc Natural del Montsant.

Procés d'arrengament i treballs de recuperació i consolidació de la Font Àvia. Fotografies: Gutiérrez Escoda, E.

------------------------------------------------------------------------

Detall de la placa informativa disposada al fristol.

El día 6 de març de 2017 el CEVA ha Col·laborat amb la direcció i amb els i les alumnes de l'Escola Serra Major a la sortida cultural que han fet durant aquest mes a la vila: visita guiada a les dues fonts del terme municipal; la Font Àvia i la Font Vella.

Font Vella. Fotografies: Gutiérrez Escoda, E.

Font Àvia. Fotografies: Gutiérrez Escoda, E.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Abril 

​

Aquest any el CEVA ha participat en el RECERCAT que es dugué a terme a Reus els dies 28, 29 i 30 d'abril. La Fira es localitzà a la plaça d'Evarist Fábregas.

L’espai de la fira se  situà a l’interior d’una carpa de 250 m2. Els estands s’organitzaren per espais territorials (Barcelona, Penedès, Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona-Catalunya del Nord, País Valencià, Illes Balears-Alguer, Lleida-La Franja-Andorra) i al seu interior se trobaven les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una mostra dels projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants. 

L’objectiu d’aquesta iniciativa és mostrar la diversitat de projectes que estan realitzant els centres i instituts d'estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana. El CEVA va presentar en aquesta edició, el resultat de la recerca "Les construccions populars de pedra seca a la Vilella Alta".

​

Detall del pòster del CEVA. Fotografies: Gutiérrez i Montero.

A l'esquerra el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila saludant a l'estand de la província de Tarragona. A la dreta el conseller llegint el pòster del CEVA. Fotografies: Montero, G.

Detalls de l'interior de la carpa. Fotografies: Gutiérrez i Montero.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Maig

​

La Vilella Alta va rebre l’11 de maig més de 230 alumnes de la comarca en el marc de “Coneixem el Priorat”, una iniciativa pensada perquè els escolars coneguessin i prenguessin consciència dels valors materials i immaterials de la seva comarca. El Centre d’Estudis de la Vilella Alta, va col·laborar i donar suport  en les diferents activitats , que es plantejà com a prova pilot. L’activitat proposà un seguit de tallers als 180 alumnes de cicle mitjà que es varen donar cita.

​

Els tallers programats foren Mirador, que explicà el mosaic del paisatge del Priorat; Retaule, en el qual es dona a conèixer, per mitjà d’un joc, el retaule de l’Església del poble; Molí, que permeté visitar un molí d’oli antic i un de nou i també fer un tast d’oli; Font Vella, en el qual es parlà dels marges de pedra seca i es treballà la flora autòctona; Jota, taller de ball per aprendre a ballar la Jota de la Vilella Alta; Cens d’Orenetes, que consistí en fer un recompte de les poblacions d’aquests moixons, i Gimcana, que significà recórrer els carrers i places del poble,  mentre es passaren una sèrie de proves i finalitzà amb un premi solidari en suport a l’entitat  Proactiva Openarms, d’ajut als refugiats.

---------------------------------------------------------------------------------

Juny 

​

El CEVA ha col·laborat amb la taula Prioritat en la celebració que es dugué a terme el diumenge dia 11 de juny a Escaladei en els 10 anys de l’inici del projecte de candidatura de la comarca a Patrimoni de la UNESCO, en el marc del Dia del Paisatge.0.

 

Entre els actes populars va destacar el vermut i ballada dels gegants de Falset, mentre que també hi va haver temps per a diverses taules rodones, en les quals es va poder debatre sobre alguns dels aspectes de present i de futur del paisatge de la comarca.

La jornada va estar organitzada per la taula que impulsa la candidatura (l’associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona) i es va desenvolupar al llarg de matí i tarda. Els primers actes del dia van tenir lloc a la cartoixa d’Escaladei, amb les intervencions de Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat; Pilar Just, presidenta de Prioritat, i Imma Costa, diputada de la Diputació de Tarragona.

Fotografies: Gutiérrez Escoda, E.

--------------------------------------------------------------------------------

Setembre

Finalitzada la fase inicial del projecte de recuperació i conservació, de l’Arxiu Històric Municipal de la Vilella Alta que vàrem iniciar el dia 18 d’agost de l’any 2016. El resultat assolit és prou satisfactori: 96 unitats d’instal·lació classificades i inventariades, 4 unitats d’instal·lació grans, amb documentació de la Cooperativa la Veritable Aliança sense data, i dues unitats d’instal·lació també grans, amb documents que s’estan estirant/planxant. Tota aquesta feina ha estat possible gràcies a 9 persones col·laboradores que han treballat “in situ” un total de 499,50 hores. Així doncs, els objectius que vam marcar en un inici, han superat amb escreix les nostres previsions. Les dades extremes que hem treballat i els fons que hi ha dipositats a l’Arxiu són els següents:

​

Fons Ajuntament: 1845-1986

Fons Jutjat Municipal: 1842-1986

Fons privat Josep Compte Juncosa: 1836-1923

Fons Cooperativa la Veritable Aliança: 1944-1987

Fons Societat Instructiva l’Aliança: 1867-1936

​

Tenint en compte que l’últim registre assentat al Llibre de la Cort de la Vilella d’Amunt, és del dia 20 de juny de l’any 1847, comprovem com hem recuperat la història escrita de la vila des de finals del segle XVI fins a l’any 1987.

-----------------------------------------------------------------------------------

Novembre - Desembre

El CEVA ha participat activament amb el projecte de participació ciutadana del Museu Nacional de la Ciència i de la Técnica de Catalunya (mNATEC), que té per objectiu inventariar, georeferenciar, documentar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als carrers i els paisatges de Catalunya. El projecte es materialitza en el web mnactec.cat/museualcarrer, en què es recullen i es poden visualitzar les aportacions de la ciutadania.

​

La iniciativa vol aplegar fotografies i informació dels elements identificatius, visuals i corporatius de la societat industrial que es troben als carrers i els paisatges del nostre país, i de retruc, a la Vilella Alta. Encara que conserven un important valor testimonial d’una època, molts d’aquests elements no estan documentats, valorats ni protegits, i alguns corren risc de desaparèixer. L’aportació del CEVA ha estat un total de 13 elements dels quals han estat aprovats 5, del quals 3 s’emmarquen dintre dels elements d’identificació dels serveis públics, 1 com a element publicitari urbà en places i carrers, i finalment 1 dintre de la senyalització d’orientació i situació a les carreteres: http://mnactec.cat/museualcarrer/ca/elements/cercador/colaborador

​

Entenem per patrimoni de la societat industrial el llegat cultural, social, científic i tècnic de la societat que va néixer amb la revolució industrial (s. XIX) i va entrar en crisi amb la globalització i les noves tecnologies de la informació (1970-1980).

Elements d’identificació de serveis públics. 1.- Tapa de ferro colat, al carrer del Nord de la Vilella Alta, per a la connexió al sistema del clavegueram municipal, de mitjans del segle XX. 2.-Tapa de ferro colat d’una arqueta de connexió particular, al carrer Ereta, a la xarxa municipal d’aigües públiques de La Vilella Alta. Anys 50. 3.- Tapa de ferro colat d’una arqueta de connexió, al carrer Ereta, a la xarxa municipal d’aigües públiques, feta per l’empresa Uralita . Anys 70. 

Elements publicitaris urbans a places i carrers.  Populars gronxadors de reclam i identificació comercial, amb planxes metàl·liques pintades a la Font Vella, de la Vilella Alta. Van ser molt populars a la dècada dels anys 1960-1970. Cal destacar, que si bé en aquestes dades encara no s'havia implantat a Catalunya la Normalització Lingüística, la placa publicitària dels xocolates Torras, es presentava en català i castellà.

Senyalització d’orientació i situació a les carreteres.  Antiga placa de rajola ceràmica, situada a la Plaça de les Eres, per identificar el poble de la Vilella Alta i la seva adscripció judicial i provincial. Aquests rètols ceràmics, seguint sempre un mateix esquema i similar composició, es van instal·lar a tots els pobles de Catalunya a partir de la implementació de la nova divisió territorial que eliminava els anteriors corregiments per la nova distribució provincial l'any 1833. Fotografies: Gutiérrez Escoda. E.

-------------------------------------------------------------------
bottom of page