top of page

Gener

​

​

En relació a l’accident que patí un veí de la Vilella Alta el dia 27 de desembre de 2017 mentre treballava al camp, i a petició dels propietaris, el CEVA ha confeccionat un informe oficial dirigit a l’Ajuntament de la vila i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest informe consta de dues parts. Per una banda s’ha realitzat un buidatge documental (els Ordenaments de la Vilella Sobirana, el Llibre de la Cort de la Vilella d’Amunt i el Cadastre del segle XVIII). Igualment hem buidat la bibliografia existent del nostre terme municipal. En aquest cas s’han consultat les obres de Sabaté  Alentorn i Escoda Bonet.

 

Per l’altre banda s’ha confeccionat un informe arqueòlogic, dut a terme per l’arqueòleg Pere Manel Martin Serrano. Aquest informe històric-arqueòlogic pretén impulsar una excavació d’urgència  per poder conèixer la procedència del “pou”, accidentalment descobert, i que creiem que pot estar relacionat amb el jaciment del Cap la Serra, localitzat uns metres més amunt.

Imatges del "pou" descobert a la Partida de la Font. Fotografies: Gutiérrez Escoda, E. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Febrer - març

​

Finalitzada la primera fase del projecte de recerca “Les construccions populars de pedra seca a la Vilella Alta”, subvencionada per l’IRMU, la qual ens ha proporcionat un total de 42 construccions identificades sobre el territori. El resultat d’aquesta recerca la podreu trobar en l’apartat “arqueologia rural”, que inclou un mapa interactiu on podreu localitzar les construccions.

En color vermell les construccions inventariades, en color blau les que queden pendents.

Imatge: Montero Simó, M. A.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Abril

​

El dia 1 d’abril a les 18,30 es dugué a terme la presentació del llibre “Els mitjans de comunicació al món rural. El campanar de la Vilella Alta”, al Casal de la Vila. En acabar la presentació del llibre, es visualitzà el documental dirigit per Pere Manel Martin Serrano titulat “Fragments d’Història. La Vilella Alta”.

 

La publicació d’aquest llibre i la confecció del documental, és el resultat final d’una investigació respecte a l’ofici d’agutzil, i als mitjans de comunicació al món rural català. Aquesta recerca la va dur a terme el CEVA durant l’any 2014, amb el suport de l’Arxiu Comarcal del Priorat i l’Institut Ramon Muntaner.

Fotografies: Pere Manel Martin Serrano

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El dia 24 d'abril el CEVA ha col·laborat amb l'Escola Serra Major a la sortida cultural i d'aprenentatge, que han realitzat a la Vilella Alta. El tema d'estudi s'ha basat en l'aigua, entesa com un bé vital, limitat, així com un recurs imprescindible per la vida.

A l'esquerra portada i full del dossier del treball. A la dreta, explicacions realitzades al dipòsit actual d'aigua, antics rentadors i la fonteta de cal Serres. A baix, antic abeurador localitzat a la carretera nova. Fotografies: Gutiérrez Escoda, E.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maig

​

El dia 25 de maig el  CEVA va participar en la XV Fira del Llibre Ebrenc, amb la presentación del llibre “Els mitjans de comunicació al món rural. El campanar de la Vilella Alta”. La Fira és impulsada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i les tres llibreries de referència (Bassa, Viladrich i Guaix).

​

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juny 

​

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, el CEVA amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha dut a terme una taula rodona titulada: “L’Arxiu Municipal, present i futur”, al Casal de la Vilella Alta. La xerrada ha anat a càrrec de Josep Mª Figueres, Esther Gutiérrez, Jaume Figueres i Marc Vinyes.


La idea principal ha estat donar a conèixer al públic en general, les tasques de conservació i classificació que s’han dut a terme durant els últims mesos a l’Arxiu, i les perspectives de futur. També s’han exposat alguns documents destacats, els quals han pogut consultar els assistents:


• Llibre d’Actes Municipal, 1847-1890 (Fons Ajuntament)


• Correspondència Oficial, 1897 (Fons privat Josep Compte Juncosa)


• Llibre de Registre dels Torns de Poble, 1936-1956 (Fons Ajuntament)


• Llibre de Registre dels Empleats, 1897-1918 (Fons Ajuntament)


• Expedients de Conciliacions, 1881-1900 (Fons Jutjat Municipal)

​

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juliol

​

El dimarts 24 de juliol el CEVA  a organitzat una xerrada titulada Les construccions populars de Pedra Seca a la Vilella Alta, a càrrec de Miguel Àngel Montero .

​

La idea principal ha estat donar a conèixer al públic en general les tasques d'inventari i classificació que s'han dut a terme en la primera fase de recerca , així com les perspectives de futur. 

IMG-20180729-WA0005.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Setembre

L'any 2018 es commemora el 80è aniversari de la Batalla de l'Ebre, un dels esdeveniments històrics més rellevants que han tingut lloc en terres catalanes durant el passat segle XX. Aquest episodi, tràgic i traumàtic, conjuntament amb tota la Guerra Civil Espanyola, va marcar un punt d'inflexió al nostre territori.

 

És per aquest motiu que, el diumenge dia 30 el Centre d'Estudis de la Vilella Alta ha participat en el Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre (1938-2018), amb una comunicació titulada "La invisibilitat de la dona soldat a la Batalla de l'Ebre", presentada per Esther Gutiérrez.

IMG-20180930-WA0026.jpg
noticia3.jpg
WP_20180928_21_45_24_Pro.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

bottom of page